Elton

Rus N’ Riv TN Precious Lemminkäinen

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Elton-and-2022-04-25-756x1024.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Elton-snygg-huvud-2023-03-29-717x1024.jpg Född: 2018 11 01

Hälsa:
HD grad A, ED 0/0, SSVO ögonlyst UA: 2023 05 09, prcd-PRA Hereditärt fri (F1), JADD Hereditärt fri (F1), DM hereditärt fri (F1), DEN hereditärt fri (F1), CLAM DNA-testad Normal/Clear, CDMC DNA-testad Normal/Clear

Meriter:
BIR valp med BIS 1 placering SSRK
1x 1 ökl viltspår
Genomförd BPH med skott

________________________________________________________________

Stamtavla i K9data
_________________________________________________________________

Liten men naggando go, en liten rubin, alltid fullt ös eller medvetslös. En virvelvind som har både sin mors och sin fars personlighet och där apportering är det viktigaste i livet tillsammans med att få skeda i sängen och fysisk kontakt.

Elton är snabb både i fysiska reaktioner som i tankesättet! Jag brukar säga att will-to-pleace alltid har en självbelönande betydelse för hunden, dvs hunden får ut något av att vilja vara till lags för sin förare och det stämmer så bra in på Elton. Han vill göra rätt, han tycker om att få höra att han har gjort något som uppskattas, men han behöver definitivt inte få det bekräftat genom en ätbar belöning, för honom går det precis lika bra med fysisk kontakt!

Hans styrka är hans apporteringsegenskaper, hans djupa fina grepp, helst ska fågel/dummy/leksak djupt in i munnen, ner i halsen. Han är ganska charmig när han försöker greppa något stort, då han pressar munnen över föremålet så att framtassarna lättar från marken innan han plockar upp det. Är det ett otympligt föremål försöker han ofta även paketera det innan han lyfter upp det, något jag även sett hos en del av hans valpar!  Han är storspringare, men med en bra näsa, han är duktig på att lokalisera doftkällan och jobba sig fram till den. Han är ingen som byter föremål, utan det han har i munnen det har man. Däremot påverkas hans stora föremålsintresse och trophé känsla avlämningarna. Det kan ta lite tid innan man får föremålet från honom, då han gärna vill njuta av att få visa upp hur stolt och lycklig han är att han hittat något. Han har däremot inga tendenser att lägga ifrån sig föremålet, men han kan gå ”75 varv” runt en innan man får föremålet i handen, eller helst om han själv får välja, gärna krypa upp o sätta sig i knät hos en med föremålet och få nysa tillsammans och känna att det är vi (han-föremålet & matte). Stressen kan komma när jag kräver en för tidig avlämning, då byter han grepp, men lägger inte ifrån sig föremålet, så det är en anpassning av hur länge han får behålla föremålet inne hos en innan man snällt ber honom att få föremålet. Detta gör ju såklart att tävla inom en jaktlig gren inte kommer på tapeten, tyvärr.

Elton är en lyhörd hund, en förarmjuk hund, men han är samtidigt en hund som är relativt dominant mot vuxna hanar som försöker bemöta honom med imponerbeteende. Det är något han inte köper, men han svara enbart med att stelna till och ”ställa sig på tårna”. Imponerhanar av mindre storlek, dessa ignorerar han och ser inte ens, där pratar han hellre med nonchalans. Så han blir alltså lite osäker på hanar som har  större kroppsstorlek än han själv, om de är av den mer provokativa kommunikatören. Hanar som inte behöver ta till kommunikation genom imponerbeteende, dessa funkar han jättefint med, då han känner att han också kan slappna av och sköta sitt istället.
Men å andra sidan så söker han alltid hjälp och förståelse hos sin människa, så han lämnar hellre över ansvaret för kommunikation till sin matte än att själv göra något åt saken i situationer där han känner sig pressad på något vis!
Han leker mer än gärna med unghundarna som stannar kvar i flocken och han fungerar med alla hanar i flocken, dessa är han trygga med att de har ett sunt kommunikativt sätt!

Om han blir överraskad så att det lockar fram distansreglerande beteende, så går han snabbt fram och kontrollerar vad som inträffade för att sedan lägga det bakom sig och sen är allt som normalt igen. Gäller både ljud som visuella överraskningar både på BPH och i vardagen.

Han är en suverän spårhund som håller sig i spårkärnan och han är oerhört säker på behålla sig på det spåret han är satt på att följa utan att växla över. Han kontrollerar korsande spår, kan kontrollera detta någon meter för att sedan själv bryta och gå tillbaka till det han är satt på. Han är oerhört kommunikativ här också, då han ofta även när han kontrollerat det korsande spåret, kollar bak på sin förare, som för att du såg detta också, eller hur?! Det ligger lite i hans personlighet att ”checka in” och kolla läget så man är på samma bana han & matte!

Även om han är oerhört fysiskt social, så väljer han människor som han älskar över alla andra! Och dessa människor är så ofantligt viktiga för honom, viktigare än matte själv! Han har två favoriter i sitt liv som betyder mer än matte själv, och det är så oerhört häftigt att få uppleva och se hur underbart ett förhållande mellan en hund och hans människa kan vara och hur starkt det är, ävens när det går längre stunder mellan det finns möjlighet för honom att få träffa sina favoritmänniskor!

Tävlingsmässigt är han inte en hund som fungerar tillsammans med mig, så därför tränar vi mest apportering och spår tillsammans, men har inga ambitioner att komma ut och tävla. Men han är absolut en fantastisk hund för den sakens skull, och ibland måste man bara acceptera att en hund kan faktiskt vara lika underbar med som utan meriter! Individens merit nedärvs ju inte genetiskt till dess avkomma, ävens om det kanske visar på en viss förmåga att bli utbildad av en förare!

Elton är en hund som ligger mig oerhört varmt om hjärtat, han förenar mina två finska apportörer, som levde för att få apportera och spåra och söka! Jag har verkligen fått det jag ville ha när jag gjorde kombinationen, en fantastisk apportör, som inte vet vad apportering egentligen är, men där hans instinkt är att alltid ha något i munnen, med ett grepp som är djupt och där uthålligheten att söka efter att få hitta föremål är det som driver honom.

Det är alltid svårt tycker jag att få ner på några få rader individens personlighet och han måste upplevas för att man ska få hela bilden av min lilla sprudlande rubin Elton!! <3