Om mig

 

Tänk att man fått en sådan chans här livet o få lära sig så mkt om både sig själv och andra, tack vare hundarna! För det är tack vare dem som mitt liv är format, jag känner mig mest hemma bland hundarna, jag älskar o studera dem o vara tillsammans med dem, att träna, leka, gosa mysa och försöka lära mig förstå mig på dem!
Så japp, jag är en hundnörd, men det trivs jag ypperligt med! Jag är fascinerad av att få möjligheten att få lära mig saker runt etologin och runt beteenden och genetik och sjukdomar och träning och resultat av hur man väljer olika träningstekniker, allt som kan förbättre min och hundarnas samvaro får mig att må bra!!

Tollarna fångade mitt hjärta under 80 talet, men först 1990 gick en stor dröm i uppfyllelse då världens mest fantastiska o pain-in-the-as fick bli min läromästare  – min Bobbi!!! Tack vare fantastiska föräldrar som skjutsade runt mig på otaliga kurser, som stod ut med mig när jag misslyckades på tävlingar, tack vare dem, så började den där slingriga vägen mot där jag är idag! Tänk det är många gånger jag velat be Bobbi om ursäkt, för att jag varit så klantig och inte förstod honom, men tack vare honom, så kom jag så mkt längre än vad jag någonsin hade kunnat annars! Han var en dröm, en pärla, en hund som var min själsfrende, mitt allt <3

Tack vare Bobbi fanns det sen ingen hejd på att vilja lära sig mera!! Så det rullade på med en tik – Mhellanni, och sen min första kull – wow vilken upplevelse och tack vare min fantastiska mentor Pia Hellman, så började banan som uppfödare också!  Jag trivs med och få uppleva och planera en kombination, att få se valparna komma till världen, få se hur deras personligheter utvecklas under tiden och sen försöka i bästa möjligaste mån matcha dem med en ägare som passar dem! Det är ett roligt, energikrävande, underbart, utmanande men stundtals även svårt och förkrossande men det ger en möjlighet till fortsatt lärande och utveckling. Och det är så klart oerhört värmande och se och få höra hur det går för de nya valparna hos sina nya ägare, att få vara med i någon annans liv och få vara en del av det, många av mina valpköpare blir mina bästa vänner!
Tack vare hundarna har jag fått möjlighet att resa runt i både Sverige & Europa på olika tävlingar och fått många vänner även utanför landets gränsen, vilket i sin tur även lett till att få möjligheten att få importera Tollare från både Holland, Finland, Polen och USA.

Idag tävlar jag inte på den nivån jag en gång i tiden drömde om, har fått göra andra val ut längs vägen, men har fått massvis av lärdom av det också! Men jag tycker det är roligt att träna för att komma ut och tävla, jag älskar o slipa på detaljer, för att få det dit jag vill, men jag vill göra det på ett effektivt sätt, vill att hunden skall lära sig fort men säkert! För mig är det en utmaning att försöka lära hunden det jag vill att den ska kunna, på ett vis som både är effektivt, roligt och stimulerande för oss bägge två!! Detta fick jag lära mig tack vare Bobbi, då jag skolades i ”gamla skolan” där positiv förstärkning inte hade någon större plats, men idag är det främst positiva tränings metoder som jag använder mig av med utgångspunkt från den individen jag har framför mig!
Idag blir det mest tävlande i Viltspår, Rally-lydnad, lite lydnad och så ett o annat vänstervarv i ringen också! Jag tränar apportering men tävlar inte i det.  Även den praktiska jakten, fick jag tyvärr lägga på hyllan av olika själ, så dagens hundar används inte i praktisk jakt, men JJ, Atlei, Jaro, Heidi, Mhellanni har alla använts på praktiska jakter, både som apportörer och stöthundar och de härliga minnena och njutningen av att se dem jobba i sina rätta element kommer jag alltid att bära med mig i mitt hjärta!

Jag vill hela tiden lära mig mer i hur jag och hundarna kan lära oss förstå oss på varandra, jag tycker det är roligt att umgås med hundarna med kroppsspråk och få dem att förstå vad jag vill genom att ge dem förutsättning att förstå utifrån det deras gener säger till dem! Det utvecklar mig som individ också att lära mig förstå mig på den hund jag har framför mig! Så japp, jag e fast i hundnördträsket, och det trivs jag alldeless ypperligt med!! <3

Tack för att ni hittat till min sida, jag hoppas att ni ska hitta lite information om de uppfödningar som jag haft och planerar framöver, och de hundar som jag haft! Och framförallt tack till alla som jag mött längs vägen, ni har alla gett mig viktiga lärdomar, insikter, tankar och funderingar, värme och omtanke och kärlek som fått mig att utvecklas och kommit dit jag är idag! Tack alla fantastiska!!